czwartek, 26 lipca 2012

Gofry

Lato jest idealnym okresem do zrobienia domowych gofrów. Mamy pod dostatkiem owoców, które mogą być dodatkiem. Wykonując je w domu za pomocą gofrownicy, mamy pewność, że nie zawierają one żadnych konserwantów. Najlepiej podawać je na drugie śniadanie lub podwieczorek z dużą ilością owoców. Jeżeli chcemy dodać bitą śmietanę, to warto wybrać tą 30% do ciast i deserów niż tą w aerozolu.

  
  Składniki potrzebne do wykonania gofrów:
 4 jajka
 3 łyżki cukru
 2 szt cukru waniliowego
 2 szkl mleka
 szczypta soli
 13 łyżek mąki ( mąkę należy oddzielnie wymieszać z proszkiem do pieczenia )
 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1.) Przygotowujemy miskę, do której potem wbijamy jajka i wsypujemy kolejno cukier oraz cukier waniliowy.

2.) Następnie miksujemy wrzucone wcześniej jajka, cukier i cukier waniliowy. Gdy zmiksujemy wszystkie składniki, powoli wsypujemy mąkę, a na końcu dodajemy jeszcze mleko.


3.) Przed wlaniem ciasta do gofrownicy warto wysmarować leciutko formę pędzelkiem. Po wykonaniu tej czynności możemy już wlewać ciasto.

 

 Życzę smacznego ;)


5 komentarzy:

  1. Pyszotka <3

    http://hapinesska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. you made me hungry! :( want to eat some waffles.. :(
    oh thanks for visiting my blog :) mind if we follow each other via GFC? please let me know :)

    http://sandrayee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepyszniee, mniaaam!

    soifverte.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki za przepis, bo akurat niedawno myślałam o robieniu w domu gofrów :)

    http://anna-and-klaudia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń