wtorek, 24 lipca 2012

Sorbet arbuzowy

W taką pogodę idealne dla ochłody są właśnie lody oraz sorbety. Własnie , dlatego postanowiłam zrobić sorbet domowej roboty. Długo zastanawiałam się jaki wybrać owoc, bo ich jest pod dostatkiem. Mój wybór padł na soczystego arbuza. Wykonując go w domu , mamy pewność , że nie zawiera żadnych barwników.

Do wykonania sorbetu potrzebujemy:
1kg arbuza ( ok. 4-5 kubków )
pół kubka cukru
wyciśnięty sok z połowy cytryny


1.) Arbuza pokrój na plastry. Odetnij różowy miąższ od zielonej skóry. Wydłub wszystkie pestki (czarne i białe). Pokrój na średniej wielkości kostkę i wrzuć do miski.


2.) Do miski z arbuzem wsyp pół kubka cukru  , wlej sok z cytryny i wymieszaj ( aby nie przesadzić z cukrem, warto próbować po wymieszaniu z sokiem z cytryny).


3.) Przełóż wszystko do blendera. Zamknij pokrywkę. Miksuj około 30 sekund

4.) Przelej sok do szklanego naczynia. Owiń folią i wstaw na noc do zamrażarki.

5.) Następnego dnia zeskrob całą powierzchnię zamrożonego soku


6.) Porcję do zjedzenia przełóż do kubeczka lub pucharka, a resztę włóż z powrotem do zamrażarki.




 

4 komentarze:

  1. ciekawy pomysł, jak kupię arbuza to przetestuję ;)

    soifverte.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł;))
    zapraszam do mnie ;))
    http://oluu-oluu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń