Do wykonania sorbetu potrzebujemy:
1kg arbuza ( ok. 4-5 kubków )
pół kubka cukru
wyciśnięty sok z połowy cytryny
1.) Arbuza pokrój na plastry. Odetnij różowy miąższ od zielonej skóry. Wydłub wszystkie pestki (czarne i białe). Pokrój na średniej wielkości kostkę i wrzuć do miski.
2.) Do miski z arbuzem wsyp pół kubka cukru , wlej sok z cytryny i wymieszaj ( aby nie przesadzić z cukrem, warto próbować po wymieszaniu z sokiem z cytryny).
3.) Przełóż wszystko do blendera. Zamknij pokrywkę. Miksuj około 30 sekund
4.) Przelej sok do szklanego naczynia. Owiń folią i wstaw na noc do zamrażarki.
5.) Następnego dnia zeskrob całą powierzchnię zamrożonego soku
6.) Porcję do zjedzenia przełóż do kubeczka lub pucharka, a resztę włóż z powrotem do zamrażarki.
ciekawy pomysł, jak kupię arbuza to przetestuję ;)
OdpowiedzUsuńsoifverte.blogspot.com
yummy..so delicious!! kisses
OdpowiedzUsuńpysznie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł;))
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie ;))
http://oluu-oluu.blogspot.com/